tiistai 11. maaliskuuta 2014

Operaatio Lipstick

Chick lit, mitä se tarkoittaa? Wikipedian mukaan ”Chick lit tarkoittaa kaunokirjallisuutta, joka käsittelee modernin naisen elämän ongelmia humoristisesti ja kevyesti. Tarina sijoittuu yleensä maailman suurimpiin metropoleihin, ja päähenkilönä on useimmiten 20–30-vuotias sinkkunainen, jolla on kiinnostava ura viestinnän, muodin tai viihdeteollisuuden parissa. Tyyli tuli tunnetuksi 1990-luvun puolivälissä Helen Fieldingin ensimmäisen Bridget Jones -romaanin myötä. Britanniasta ja Yhdysvalloista lähtenyt liike on ilmiönä maailmanlaajuinen ja suosittua erityisesti Itä-Euroopassa ja Intiassa. Suomalaisen chick litin vähyyttä perustellaan muun muassa sillä, että suomalainen chick lit ei olisi uskottavaa vaan tuntuisi tekemällä tehdyltä. Näin siksi, että chick lit sijoittuu yleensä aina maailman suurimpiin metropoleihin. Suomesta siis puuttuu ympäristö, johon tyypillisen chick litin päähenkilön voisi sulavasti sijoittaa. Lisäksi jotkut kustannustoimittajat ajattelevat taskukirjojen ostajien olevan nuorempia kuin kovakantisten lukijat. Heidän mielestään chick litin yleisö olisi Suomessa sitä ikäluokkaa, joka lukee nuortenkirjoja, minkä takia lukijakuntaa ei syntyisi riittävästi.” Ihan siis mun juttu!

Selailin lukupäiväkirjaani kun löysin Operaatio Lipstickin arvion. Olin antanut kirjalle huonot arvosanat, mutta ajattelin silti laittaa ajatukseni kirjasta blogiini. Eihän kaikkien kirjojen tarvitse olla sitä ehdottomasti-suosittelen-kamaa =)

Operaatio Lipstick on Pia Heikkilän esikoisromaani. Kirja, jossa on 283 sivua, ilmestyi vuonna 2013. Bongasin kirjan värikkään kannen Helsingin Kirjamessuilta viime syksynä. Takakannen teksti lupasi mielestäni pommien räiskettä ja romantiikkaa. Lisäksi takakannen Helsingin sanomien kommentti: "Tuntematon sotilas kohtaa Bridget Jonesin ja sitten he menevät sänkyyn" sai mielenkiintoni heräämään entisestään. Chick littiä Afganistanissa.

Kirja kertoo kolmekymppisestä suomalais-brittiläisestä Annasta. Anna on sotakirjeenvaihtajana Afganistanin Kabulissa. Annan aika kuluu jymyjuttujen ja miesten metsästyksessä. Aina seksiin valmiita sinkkumiehiä sotatantereella tuntuu riittävän. Lopulta Anna kyllästyy pelkkään seksiin ja alkaa kaivata pysyvämpää ihmissuhdetta, mutta sen löytäminen keskeltä pommituksia ei ole kaikkein yksinkertaisinta.

Kirjan alussa Anna tapaa Markin, unelmien miehen. Mark on kuitenkin etäinen Annaa kohtaan vaikka ilmestyykin usein samoihin paikkoihin. Seikkailujuoni lähtee liikkeelle kun Anna ja hänen ystävänsä Kelly päättävät antaa opetuksen Kellyn kaksinaamaiselle miesystävälle Richielle. Richiellä tuntuu olevan yhteyksiä Afganistanin laittomiin asekauppoihin ja myös Mark liittyy kuvioon jotenkin. Naiset aloittavat Operaatio Lipstickin ystäviensä avustuksella ja suhteita käyttäen. Oman lisänsä seikkailuun tuovat Annan kameramies Tim, joka selvästi salailee jotakin ja kilpaileva kirjeenvaihtaja Sabitha, aina puhtaana ja pinkkinä sotatantereella.

Kirja oli minulle kuitenkin pettymys. Lukemisen aikana tuli usein lukujumi eikä kirja tempaissut mukaansa. Mielestäni päähenkilö Anna ei ollut henkilönä mielenkiintoinen tai samaistuttava. Mitäpä silti kotihoidon sairaanhoitaja tietää Afganistanin sotatantereella olemisesta eli se siitä todellisesta samaistumisesta. Kirjassa oli paljon sodankäynnin kuvausta ja juoni eteni hitaasti. Juoneen oli sekoitettu seikkailua, rakkautta ja romantiikka. Huumoriakin oli yritetty laittaa mukaan. Seksikohtaukset olivat välillä roiseja, mutta aika irrallisia itse asiayhteydestä. Kirjassa oli mielestäni myös töksähtävä loppu, jotain oleellista jäi puuttumaan. Jäin melkein kaipaamaan jatko-osaa kirjaan, jotta tietäisin miten Annan rakkauselämän kävi eli ei kirja loppujen lopuksi niin huono ollut. Kevyttä lukemista ja Chick littiä ainakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti