perjantai 27. marraskuuta 2015

Sateenkaaren alla

Kauhukseni huomasin, että viimeisin blogitekstini on viime vuodelta. Apua! Täytyy todeta, että lukutahtini on hieman hidastunut, mutta ei lukeminen ole loppunut kokonaan.

Sateenkaaren alla - kertomuksia perheistä on tänä keväänä julkaistu kirja, jossa on 173 sivua. Kirjaa kuvaa parhaiten sen takakannessa oleva teksti jota en lähde muokkailemaan vaan lainaan suoraan: "Sateenkaariperheissä vanhemmuutta ei määritä biologia vaan rakkaus lapseen- Heteroparin perhemuoto on yleisin, mutta suomalaiset kodit edustavat erilaisia perhekokoonpanoja. Tämä kirja on kunnianosoitus näille monenlaisille, sateenkaaren väreissä hehkuville perheille. Sateenkaaren alla antaa äänen kolmellekymmenelle perheelle. Perheistään kertovat naisparit, miesparit, apilaperheet, transvanhemmat, yksinhuoltajahomot ja -lesbot, tukiperheet, sukusolujen luovuttajat ja etävanhemmat. Tarinansa kertovat myös sateenkaari-isoäiti sekä sateenkaariperheessä kasvanut nuori nainen. Vaikka sateenkaariperheet rikkovat perinteisiä normeja, ne ovat tavallisia lapsiperheitä ongelmineen ja ilonaiheineen. Kirjan tarinoita yhdistävät hedelmöityshoitokuvaukset lapsettomuuskokemuksineen sekä Suomen pikku hiljaa kohentuva lainsäädäntö. Perheen määrittely, ihmisten välinen rakkaus ja oman lapsen toive kokoavat ajatukset perimmäisten kysymysten äärelle."

Sain kirjan uunituoreena käteeni osallistuessani Sateenkaariperheet ry:n tilaisuuteen. Olen lukenut kirjaa kahdessa osassa ja jotkut kertomukset useampaan kertaan. Kertomuksia on ehditty lukea jo kavereiden kesken ja moni on pyytänyt kirjaa lainaksi. Kirja on erittäin mielenkiintoinen ja tunteita herättävä. Osa kertomuksita herättää negatiivisia tunteita, mutta pääasiassa olen lukenut kirjaa kyyneleet silmissä. Erityisesti kirjasta jäi mieleen sateenkaarimummun kertomus omista tunteista ja tuki- ja sijaisperheenä toimivan homoparin kokemukset. Päälimmäisenä kirjasta nousee toive oman lapsen saannista. Kirjassa on myös selitetty käsitteitä ja sateenkaariperheiden historiaa mikä tuo vain oman positiivisen lisänsä kirjaan. Tiedän, että tähän kirjaan tulen palaamaan vielä monta kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti